Irina Anghel

Profesor de Arte

Una din cele mai frumoase manifestări ale artei este însăși educația, profesorului îi revine misiunea nobilă de a modela comportamente și a dezvolta calități umane. Am convingerea că adevăratul și supremul scop în viață este să devenim, prin educație, nu numai oameni de succes ci și oameni de valoare.

Conexiunea cu lumea educației se întinde pe mai multe generații în familia mea. Am crescut într-un mediu în care și alți membrii ai familiei au fost cadre didactice iar eu am fost profund influențată și inspirată să urmez aceeași cale. Moștenirea familială m-a învățat importanța educației și puterea împărtășirii cunoștințelor cu ceilalți, fapt ce m-a motivat să îmi dedic viața profesională învățării și dezvoltării elevilor prin intermediul artelor vizuale. 

Educația mea în artă a început încă din gimnaziu, unde am învățat tehnicile de bază ale picturii, desenului și modelajului, pentru ca, mai apoi, în anul 2003, în cadrul unui liceu de arte, să încep pregătirea și formarea mea în domeniul designului. 

În anul 2007 am fost admisă la Universitatea de Artă București și la Facultatea de Artă din Timișoara în cadrul căreia am decis să urmez studiile de licență și masterat cu specializarea: Arte și Design Textil. De asemenea, în anul 2012 am absolvit și cursurile de pregătirea personalului didactic, ceea ce m-a antrenat în mod special pentru lucrul cu elevii și pentru a le stimula creativitatea prin metode adecvate vârstei lor.

Anul 2011 m-a întâmpinat cu bucuria obținerii unei burse de studiu Erasmus, în cadrul Academiei de artă a Estoniei, în capitala Tallin, pe parcursul a 12 luni. Această reușită m-a ajutat să-mi dezvolt competențele, să-mi consolidez cunoștințele dar și să descopăr pasiunea mea pentru diversitatea culturală. Arta este o limbă universala care transcede barierele lingvistice și culturale iar prin intermediul ei îi încurajez și pe elevi să exploreze și să înțeleagă diferite perspective artistice și culturale.

Am avut privilegiul de a lucra ca profesor încă din 2010, în ateliere și cluburi de creație artistică, unde am creat și susținut cursuri de artă fotografică, ilustrație și design vestimentar pentru școlari. În anul 2014 am început o frumoasă colaborare cu grădinițe din București unde am organizat și susținut cursuri de pictură în limba engleză. Conexiunea mea cu preșcolarii și lucrul cu aceștia m-a făcut să conștientizez potențialul creator uman abundent, manifestat fără constrângeri și temeri: „Fiecare copil este un artist, problema este cum să rămână un artist și după ce va crește” idee regăsită în scrierile genialului Pablo Picasso. 

Anul 2019 a marcat începutul experienței mele ca lector al catedrei de grafică în cadrul unei academii de artă privată. Aici am valorificat experiența acumulată pe parcursul anilor, am conceput și predat programe de studiu complete din sfera artelor grafice, am avut activități de mentorat și am îndrumat proiecte de portofoliu, în colaborare cu aplicanții la universități de artă din Europa. 

Conexiunea profundă cu studenții și iubirea pentru artă m-au motivat să fiu un profesor implicat și pasionat, oferind copiilor nu doar competențe artistice ci și încrederea în propria lor creativitate, descoperind împreună puterea miraculoasă a încurajării.

Am dezvoltat o abordare pedagogică bazată pe empatie, știu să creez un mediu prietenos, susținător dar și profesionist, iar din anul școlar 2023 îmi doresc ca fiecare elev al colegiului Avenor, cu care voi interacționa, să se simtă inspirat, încrezător și să se bucure de procesul de creație artistică.

 Sunt încântată să fac parte din echipa Avenor și să contribui la dezvoltarea creativității și sensibilității estetice a elevilor noștri.