Dana Papadima
Director Educațional
Membru Executiv Board
Am absolvit cursurile Facultății de Litere de la Universitatea București. În cei patru ani de studii, mi-am descoperit vocația și pasiunile (lingvistica, poetica și stilistica limbii române) și mi-am făcut prieteni pe viață. Atmosfera de efervescență culturală și de viață trăită din plin m-au ajutat enorm la propria definire și la existența într-un spectru de valori pornite din însăși educația mea de familie. Binele, Frumosul și Adevărul mă vor călăuzi toată viața, precum entități moștenite din Antichitatea greacă, etern valabile pentru civilizația iudeo-creștină sub semnul căreia ne-am dezvoltat civilizațiile moderne.
După absolvire, a urmat dușul rece al vieții sub comunism. Cu o medie generală astronomică, am fost „parașutată” într-un sat secuiesc din mijlocul județului Covasna, unde eram singura vorbitoare de română. După trei ani de stagiatură, am lăsat în satul Cernat mai mulți cunoscători de română decât găsisem, ceva succese la examene și foarte tandre amintiri.
22 Decembrie 1989 m-au găsit învățătoare la o școală generală din zona Gării de Nord, cu multe probleme sociale, sărăcie și familii dezmembrate, unde am făcut ucenicie timp de 5 ani cu îndărătnicie și unde am învățat la rândul meu că a preda la clasele primare este cea mai teribilă specializare din cariera unui profesor.
După 1990 am părăsit – vremelnic – învățământul. Se deschideau alte ferestre profesionale și am ales domeniul cercetării lingvistice în cadrul Institului lingvistic al Academiei române. Am fost asistent de cercetare în domeniul gramaticii române, și în paralel, lector invitat al Facultății de litere de la Universitatea din Ploiești.
Timp de 2 ani am fost bursieră a statului austriac, cu o temă de cercetare insolită și generoasă, „Primele abecedare și cărți de citire din Transilvania”. În acest răstimp, am participat la colocvii și conferințe naționale și internaționale și am publicat articole de specialitate în volume colective, îndeosebi despre discursul naționalist și limba de lemn în regimul comunist și post-comunist.
În anul 1995 am intrat ca Director de programe la cunoscuta editură Humanitas. În doi ani am reușit să înființez un departament de manuale și carte didactică în cadrul editurii, care, începând cu anul 2000 a obținut statut de editură autonomă, Humanitas educațional. În 10 ani, Humanitas educațional a reușit să editeze și să publice cele mai valoroase manuale școlare din sfera științelor umaniste, care și-au pus amprenta pe generații întregi și au însemnat ceva în schimbarea mentalității elevilor, profesorilor, societății. Humanitas educațional a devenit un brand respectat și recunoscut.
Începând cu anul 2008 am creat o școală de creativitate pentru copii în cadrul valoroasei instituții Erudio. Școala mea s-a chemat Recreatio și ceva din suflul ei am adus odată cu intrarea mea la Avenor, pe atunci Little London. Am fost, pe rând și concomitent, Director educațional, profesoră de limba română, leader de department, coordonator de gimnaziu. Am călăuzit prima generație de absolvenți de școală gimnazială, pe când liceul Avenor era doar în proiect. Am lucrat în echipă la elaborarea unei programe de limba și literatură română valabilă pentru elevii noștri care studiază la un Avenor International High School de inspirație britanică, dar care nu își ignoră limba maternă și identitatea patrimonială.
Am crescut (în ani și experiență) odată cu Avenor College. Sunt profesoară, dirigintă, colegă, sfătuitor, mă consider una dintre vocile Școlii, parte din ea, parte din drumul inovativ la care s-a înrolat pe mulți ani înainte.