”Cum facem față fricii de război?”– un webinar dedicat comunității Avenor, a fost organizat pe tema conflictului din Ucraina și a emoțiilor generate de acesta, cu sprijinul doamnei psiholog Oana Cueșdeanu
Războiul care se întâmplă în acest moment în Ucraina este o realitate pe care nici unul dintre noi nu și-a imaginat-o posibilă. Cu toate acestea se întâmplă, este foarte aproape de noi și are efecte negative în principal asupra ucrainienilor, victime directe ale acestui conflict de neînțeles, dar are impact și asupra noastră și mai ales asupra copiilor noștri.
Oricât am încerca să protejăm copiii și adolescenții de zgomotul acestui război, este sănătos să conștientizăm că ei vor găși surse de informare – fie din mediul virtual, fie de la școală sau din interacțiunile cu prietenii. Nu avem o previziune clară asupra situației actuale, nu știm când se va încheia, dar categoric pune presiune pe noi toți. O presiune care se transformă rapid în anxietăți de pierdere, de abandon, de moarte.
În acest context, cu sprijinul doamnei psiholog Oana Cueșdeanu, am organizat un webinar cu tema ”Cum facem față fricii de război?”.
Timp de o oră, doamna psiholog Cueșdeanu a încercat să le ofere părinților informații despre cum să își gestioneze propriile emoții și mai ales cum să îi ajute pe copii să se exteriorizeze, să povestească ce știu și ce părere au despre ceea ce se întâmplă și mai ales cum să se descarce de emoțiile negative care uneori pot fi copleșitoare.
„Tu ce crezi?”
Așa ar trebui să înceapă orice discuție pe care ne propunem să o avem despre război cu copiii noștri.
Apoi, ce spunem?, cum spunem? și când spunem? sunt cele trei întrebări pe care trebuie să le avem în minte înainte de a porni o conversație așa sensibilă cu ei.
”A fi liant emoțional în aceste momente este ”un must” pentru orice părinte. Și pentru asta avem de înfruntat barierele noastre interne și de a discuta deschis, echilibrat și adecvat vârstei lor. Webinarul este o invitație la dialog deschis, în care ne așezăm ideile despre cum să vorbim cu copiii noștri despre război. E o invitație pentru părinții suficient de curajoși să recunoască că suntem vulnerabili.” – Oana Cueșdeanu, psiholog și supervizor în psihologie clinică, psihoterapeut și trainer în psihoterapie pozitivă, părinte în comunitatea Avenor.
Înregistrarea integrală a webinarului este disponibilă mai jos.