La Avenor College, promovăm mișcarea și alimentația sănătoasă, atât în activitățile din programul zilnic al elevilor noștri, cât și prin susținerea inițiativelor care creează ocazii de învățare în afara clasei. Un astfel de proiect este S.E.R.A, creat de Școala Finlandeză Sibiu pentru a oferi copiilor un loc în care să îngrijească plante, învățând astfel despre botanică și biologie, dar și despre nutriția pentru sănătate.
Directorul Executiv al Avenor College Diana Segărceanu va alerga la Maratonul Internațional Sibiu pentru a susține acest proiect pe care dorim să-l implementăm ulterior și în școala noastră.
Vă invităm să aflați mai multe despre SERA chiar de la inițiatoarea proiectului, Elena Lotrean, Fondator al Școlii Finlandeze din Sibiu.
Avenor College: Ce este S.E.R.A, proiectul pilot pe care îl pregătiți la Școala Finlandeză Sibiu?
Elena Lotrean: S.E.R.A este un acronim pentru „Sănatatea Elevilor Răsare Aici” și răspunsul nostru la statisticile îngrijorătoare privind obezitatea la copii și adolescenți. În România, unul din patru copii are probleme de greutate, fiind supraponderali. Este timpul ca școala să lucreze împreună cu familia pentru a forma obiceiuri nutriționale sănătoase.
De asemenea, pentru că la Școala Finlandeză Sibiu ne dorim crearea unor contexte de învățare experiențială, sera va fi locul în care copiii învață botanică, biologie și în același timp nutriție pentru sănătate. Fac mișcare, îngrijesc plantele și se bucură de rezultatele muncii lor. Va fi un spațiu deschis și celorlalte școli din oraș unde putem pune bazele educaționale pentru niște generații care înțeleg ce au nevoie să facă pentru sănătatea lor.
A.C. : Ce v-a motivat să creați acest proiect?
E.L. : Ne dorim să formăm adulți responsabili, dar până atunci, să avem copii sănătoși. Să-i învățăm să aibă grijă de ei, să conștientizeze legătura cu mediul înconjurător, cu comunitatea și felul în care această legătură îi ajută să crească, să se dezvolte, să capete sens. La școală.
A.C.: S.E.R.A este proiectul de fundraising cu care v-ați înscris la Maratonul Sibiului și care are și mulți alți susținători. De unde această asociere cu evenimentul de alergare?
E.L.:În primul rând, nutriție + sport = sănătate. Maratonul Internațional Sibiu organizat de Fundația Comunitară este o șansă pentru multe proiecte deosebite să își găsească „vocea” și mijloacele prin care să devină realitate. Anul acesta am avut șansa ca proiectul nostru să fie cauza de fundraising aleasă și suntem foarte bucuroși că foarte multă lume a rezonat cu el și a decis fie să alerge pentru noi ,fie să ne susțină. Abia așteptăm să ne cunoaștem toți susținătorii la linia de start și să le mulțumim personal!
A.C.: Cum v-ați gândit să extindeți proiectul?
E.L.: S.E.R.A va fi un spațiu educațional experiențial de impact, care va dăinui pentru generații și generații de elevi. Dar mai mult decât atât, este un proiect pilot pentru unitățile de învățământ. Vrem să arătăm că se poate altfel și ne-am bucura să împartășim cu cât mai multe școli, pas cu pas, cum am procedat. Intenționăm să realizăm un website și un ghid de bune practici care să documenteze procesul, de la surse de finanțare, până la achiziționarea serei și a echipamentelor specifice și continuând cu rezultatele din farfurie. Iar pentru copii, dorim să edităm o carte de bucate cu rețete simple și sănătoase, pe care le pot face chiar ei, în familie.
Dacă doriți să susțineți acest proiect, puteți face o donație accesând acest link.