Tudor G. este elev în clasa a 12-a la Liceul Avenor și are deja un palmares de business impresionant: mai multe proiecte IT create de la zero. Vă invităm să aflați mai multe despre parcursul lui Tudor dintr-un nou interviu din seria inițiată de Ioana – și ea elevă în clasa a 12-a Liceul Avenor – dedicată pasiunilor și talentelor membrilor comunității Avenor.
Ioana: Spune-ne câteva cuvinte despre tine, cum te-ai prezenta?
Tudor: Pot spune că sunt o persoană liniștită, văd lucrurile obiectiv și îmi place să fac business.
Ioana: De unde provine pasiunea ta pentru Computer Science?
Tudor: În clasa a 6-a a început totul. Am început să mă duc la orele de informatică, am învățat și am participat și la Olimpiadă. Apoi, am vrut să învăț și să înțeleg și alte informații față de ce se studia la ore și așa a început să-mi placă din ce în ce mai mult. După un an sau doi în care am tot învățat, am deschis o firmă cu un prieten, unde am programat non-stop, am făcut website-uri și proiecte diferite. Acum am și alte firme cu alți prieteni unde programez mai puțin, dar tot coordonez tot din punct de vedere tehnic.
Când eram mic, voiam să mă fac om de știință sau veterinar, dar nu era nimic definitoriu în mintea mea. Oricum, cu Computer Science, chiar dacă învățam foarte mult, nu mă gândeam că o să fac o carieră din asta. Totul a început ca un hobby la 15 ani. De-abia acum aproximativ un an a început să devină mai serioasă treaba și am început să mă gândesc mai mult la viitorul și cariera mea.
Ioana: Știu că te ocupi de trei proiecte mari în afara școlii. Povesteste-mi despre cum a început totul, cum ți-a venit ideea să le implementezi și cum ai ajuns să poți să te întreții singur din munca ta?
Tudor: Sincer să fiu, până acum un an și jumătate sau doi, nu mă gândeam deloc la partea cu banii, ci doar la ce tare e să am proiectele mele, unde făceam un site sau două. Oricum, din aceste website-uri, fiind și la început, nu câștigam foarte mulți bani. Era foarte interesant să învăț eu, singur, cum se fac lucrurile, cum pornesc un business de la zero, pur și simplu să încerc să văd ce iese. Eu așa am învățat toate lucrurile pe care le știu acum, și datorită acestui lucru sunt foarte comfortabil cu proiecte mari și sume foarte mari de bani. M-am obișnuit de la început singur, să știu tot ceea ce fac.
Ioana: Cum reușești să-ți împarți timpul între școală și lucru? Și, mai ales, cum reușești să le faci pe toate la un nivel ridicat?
Tudor: Asta este cea mai grea parte. Pur și simplu am un program foarte bine pus la punct, adică am o aplicație pe telefon, unde îmi fac programul până la minut. Mă țin foarte bine de acest program, mai ales la școală, pentru că aici programul este oricum bine pus la punct, cu ore care încep și se termină la timp. Dacă, de exemplu, am o ședință, iar persoana cu care trebuia să mă întâlnesc întârzie mult, le transmit că îmi pare rău și că nu mai vin. Altfel, chiar nu am cum să mă ocup și de școală, și de proiecte, și de teme. Oricum, temele de la școală îmi ocupă foarte de mult din program.
Ioana: Cum te-au susținut oamenii din jurul tău?
Tudor: În general, prietenii mei m-au susținut, părinții de asemenea, dar până în punctul în care proiectele mele au interferat cu școala. Mi-au spus că trebuie să pun școala pe primul loc. Acum, odată ce au văzut amploarea proiectelor mele, m-au susținut 100%, dar tot cu condiția că trebuie să rămân concentrat și pe școală. Per total, nu pot să zic că nu am fost susținut pentru că toți oamenii din jurul meu au spus “Go for it!”.
Ioana: Cum a fost trecerea de la sistemul românesc la sistemul Cambridge? A fost mai de ajutor pentru tine?
Tudor: Mi se pare mai potrivit sistemul Cambridge pentru mine, pentru că trebuie să fii mult mai independent. M-a ajutat foarte mult acest lucru, pentru că eu oricum eram foarte independent înainte, iar acum pot să-mi organizez programul cum vreau eu. La o școală de stat ar fi fost imposibil să mă descurc.
Ioana: Ce alte pasiuni mai ai? Ai timp sa te ocupi și de alte hobby-uri?
Tudor: Îmi place să mă interesez de partea științifică, și puțin medicina, și să-mi fac proiectele mele separate de cele de business când am timp. Mă mai joc pe calculator, dar foarte puțin, maximum 3-4 ore pe săptămână. În schimb, ies afară în fiecare seară cu prietenii, vreo oră, două, pentru că nu pot să lucrez în fiecare zi de dimineață până seară.
Ioana: Ți-ai început cariera deja și lucrezi la pasiunea ta zi de zi, ceea ce este foarte rar pentru cineva de vârsta noastră. Care sunt obiectivele tale pe plan personal?
Tudor: Pe partea personală, simt că toate proiectele pe care le fac mă ajută să fiu cu picioarele pe pământ și să fiu modest – acesta este punctul meu forte, îmi doresc mereu să rămân modest. Vreau să fiu un om înțelegător și simt că am ajuns cât de cât acolo. Mai am de lucrat la anumite aspecte cum ar fi la faptul că în unele situații mă enervez cam repede.
Ioana: De regulă, îmi întreb invitații “unde te vezi peste 5 ani?”. În cazul tău, aș vrea să te întreb: “peste 5 ani te vezi făcând același lucru ca acum sau vrei sa explorezi și alte oportunități?”
Tudor: Sincer, nu vreau să fie un cliché, dar dacă mă întrebai acum un an cum mă văd eu acum, nu mi-aș fi putut imagina că o să fiu în punctul ăsta niciodată! În 5 ani, nici atât! Dacă lucrurile o să meargă așa cum au mers anul acesta, un an care nu a fost foarte bun în general, dar business wise mie mi-a mers foarte bine, nici nu vreau să știu ce-o să se întâmple! 😊