Cum ar fi viața noastră dacă nu am fi din când în când mici savanți care se întreabă de ce și cum se petrec anumite fenomene? Probabil că am rămâne undeva închiși într-un spațiu mic al nostru. De aceea, din dorința de a explora, în cadrul orelor de știință scoatem la lumină explicații pentru multe curiozități de-ale micilor noștri cercetători.
Voi începe prin a vă întreba și pe voi dragi cititori, Știați că?
Aburii care ies dintr-un pahar în care fierbe apă colorată sunt și ei colorați? Dacă da, atunci hai să-i prindem cu un pahar răcit și să rostim formula științifică CONDENSARE ca să vedem dacă picăturile formate vor fi și ele colorate. Astfel, am aflat că putem separa apa de colorant și că obținem prin distilare apă pură.
Cum poți obține sare cu ajutorul focului? Noi am pus apă sărată la fiert într-o cutie Petri; după 5 minute ea s-a evaporate, iar la baza cutiei au rămas cristale albe de sare. Așa am aflat ce este cristalizarea.
Dar și mai important este că ne-am dat seama că aceste procese sunt legate între ele de o prietenie foarte strânsă.
Copiii au descoperit toate aceste lucruri în cadrul lecției de Cunoaștere a mediului la clasele a III-a (co-teaching profesorul de biologie împreuna cu doamnele învățătoare), unde au realizat mai multe experimente prin care au observat diferite procese fizico-chimice legate de stările de agregare: transformări solid-lichid-gazos și diferite procese de separare (decantarea, filtrarea și cristalizarea). Pentru a observa toate aceste fenomene, elevii au folosit materiale și substanțe aflate la îndemână prin casă: cafea, mălai, făină, ulei, nisip, sare de bucătărie și oțet.
În cadrul clubului Discovery, elevii au abordat două subiecte pe cât de interesante, pe atât de fascinante: povestea unei reacții Redox-Mirajul culorii și densitatea lichidelor.
Mirajul culorii l-au descoperit cu ajutorul reacției Redox unde de la violet au trecut prin verde, au ajuns la galben și au sfârșit ajungând fără….nici o culoare. Vreți să știți cum este posibil? Acest lucru se produce când o soluție de permanganat de potasiu intră în contact cu o soluție de hidroxid de sodiu și glucoză. Efectul este spectaculos. În decurs de 1 minut elevii au observat virajul culorii soluției de permanganat.
Știați că apa se poate separa în două? Probabil că vă întrebați cum se poate face asta. Într-o eprubetă cu apă foarte sărată am pus cu grijă apă dulce. Cele două s-au separat datorită densității lor în două straturi. Apoi am aflat că același lucru se întâmplă și cu apa din Marea Neagră. Și aici există 2 straturi de apă: unul cu apă puțin sărată până la adâncimea de 180 – 200m, iar altu,l aflat mai jos, cu apă foarte sărată. Ele nu se amestecă din cauza densității diferite și a lipsei de curenți verticali din Marea Neagră.
Vreți să știți cum se poate modifica densitatea apei prin încălzire? Noi am luat două pahare erlenmeyer pe care le-am umplut până sus cu apă caldă iar altul cu apă rece de la robinet. Apoi le-am colorat cu albastru de metilen respectiv, carmin. Am răsturnat apoi paharul cu apă caldă peste cel cu apă rece şi am observat că cele 2 soluţii nu se amestecă deoarece apa caldă este mai puţin densă şi deci mai uşoară. Dacă cele 2 pahare se inversează iar apa rece stă deasupra, atunci soluţiile nu se mai păstrează ca atare şi culorile albastru şi roşu se amestecă. Acelaşi principiu se întâlneşte şi la baloanele cu aer cald.
Pe data viitoare! Până atunci, dragi copii, nu încercați aceste experimente singuri acasa!