Reluăm anul acesta programul Școala de Acasă, special dezvoltat în cadrul Programului de PSHE – Personal, Social and Health Education – pentru a sprijini părinții în călătoria parcursă alături de copiii lor.
Școala de Acasă este un program de parenting menit să ofere un cadru securizant în care părinții din comunitatea Avenor, dar și din afara ei, să vorbească despre lucrurile care sunt importante pentru ei, ghidați de către consilierii școlari Avenor, psihologi și specialiști cu experiență.
Anul acesta, programul debutează cu un workshop dedicat părinților de la grădiniță și școala primară, care invită la reflecție pe tema lucrurilor despre care nu vorbim. Alături de psihologii Avenor, la eveniment îl vom avea ca invitat special pe Dr. Bogdan Ion, psiholog cu peste 30 de ani de experiență profesională în psihologie clinică, consiliere și psihoterapie, și părinte în comunitatea noastră.
În pregătirea acestui eveniment, Ioana Botez, Consilier Avenor și gazda workshopului din 13 noiembrie, povestește mai jos, pe scurt, despre lucrurile despre care nu vorbim și, mai ales, despre provocările părinților atunci când sunt puși în fața acestor subiecte.
ȘCOALA DE ACASĂ
Dacă stăm să cugetăm asupra modului în care alegem să ne creștem și educăm copiii, putem spune cu mâna pe inimă că vremurile pe care le trăim sunt cele mai liberale din istoria parentajului. Vrem să fim cei mai buni părinți posibili pentru copiii noștri, câteodată cu prețul propriei fericiri și împliniri.
Mantra sacrificiului parental este una veche de când lumea și pământul, fără doar și poate, dar capătă valențe new age dacă ne gândim la gama lucrurilor pe care noi credem, cu o oarecare naivitate, că le putem controla când vine vorba despre mediul în care ni se învârt copiii. Evident, cu cât sunt mai mici, cu atât suntem mai îndreptățiți în a ne adânci în credința că le suntem dirijori de minți și preferințe.
Atunci când ajung la primul sleep-over, se duc în prima tabără, sau chiar când petrec un weekend la bunici, realizăm că nu prea avem cum să fim în control în orice moment și trebuie mai degrabă să ne orientăm eforturile spre a vorbi neîncetat cu ei despre orice. Oricând. Oriunde. Sau mai bine zis, de a fi deschiși să continuăm discuțiile pe care ni le ridică la fileu când ne e lumea mai dragă.
Oare suntem pregătiți să le facem față?
Nu știu dacă ați observat, dar copiii din ziua de azi pot fi niște parteneri de dialog destul de incomozi, mai ales pe subiecte despre care noi, acești părinți doritori de schimbare și democrație, nu le-am vorbit deloc cu ai noștri: sexualitate, moarte, spiritualitate, bullying. Aoleo! Mai sunt multe?
Or mai fi, dar noi, în grădiniță și în școala primară, la Avenor, am zis să ne rezumăm deocamdată la acestea, în ceea ce se dorește a fi un panel de discuții la care sunt invitați părinții de grădiniță și de primar, alături de consilieri și invitatul nostru special, Dr. Bogdan Ion, om, tată și specialist într-o multitudine de domenii, printre care și psihoterapia.
Ce este important pentru noi, organizatorii, este să pregătiți întrebările care nu vă dau pace și să ni le transmiteți, pentru a le putea discuta pe larg în evenimentul de pe 13 noiembrie.
ȘCOALA COMPLETEAZĂ FAMILIA
Școala e făcută să vină în completarea familiei, precum o plasă de siguranță, în care copiii simt că pot vorbi despre lucruri pe care nu le pot vorbi cu ai lor acasă. Adică dacă nu puteți să adresați un subiect, dintr-un motiv sau altul, bazați-vă pe noi! Suntem aici, pregătiți să vorbim despre lucrurile despre care nu vorbiți acasă. Cu grijă, cu iubire, cu temele făcute și cu realizarea că răspunsurile concrete la întrebări simple ne scutesc de discuții alambicate și cu potențial mare de confuzie.
Și dacă tot ne concentrăm energia către înlesnirea procesului de învățare și creștere a copiilor, nu e natural să ne uităm un pic și la noi înșine și să modelăm același proces, pe aceleași tematici?
De aceea, vă așteptăm miercuri, 13 noiembrie, începând cu ora 9 dimineața, în Greenfield, în Forest Library, la workshop-ul de parenting, inclus în programul ’Școala de Acasă’, denumit ’Lucrurile despre care nu vorbim’.
Ne propunem să vorbim despre ele, oricare ar fi ele, cu grijă, compasiune și gândire critică. Că de tăcut despre ele știm că o putem face. Obiectivul ne este să ne dezvoltăm competențele de comunicare cu privire la noțiuni care includ, dar nu se rezumă la, sex, moarte, spiritualitate și bullying, și la finalul acestui demers să fim niște oameni și părinți mai conștienți și încrezători în noi înșine.