Am început o nouă serie a interviurilor prin care vă invităm să descoperim împreună pasiunile și talentele membrilor comunității Avenor College. Inițiativa îi aparține Ioanei, elevă în clasa a 10-a la Liceul Internațional Avenor.
Maia este elevă în clasa a 6-a și o balerină desăvârșită, cu foarte multe premii în palmares. Vă invit să aflăm mai multe despre dragostea ei pentru balet, despre muncă și presiunea performanței, dar și despre o pasiune a Maiei mai puțin cunoscută.
Ioana: Spune-ne câteva cuvinte despre Maia. Cum te-ai prezenta pe tine?
Maia: Eu sunt Maia, sunt elevă în clasa a 6-a la Avenor College și sunt o persoană destul de receptivă, dar uneori pot fi și foarte îngâmfată.
I: Spune-ne cum a fost experiența ta de la Bari Ballet Competition, unde ai participat recent.
M: A fost foarte interesant, ținând cont că nu am mai fost plecată așa de departe fară părinții mei, am plecat doar cu profesoara mea de balet. Concursul a avut loc în Lecce, Italia. Pe de altă parte, a fost și o experiență stresantă, deoarece la final se acordau foarte multe burse, așa că a trebuit să dau tot ce pot pe scenă. Am participat cu 3 dansuri – un dans de grup și 2 solo-uri, unul contemporan și unul clasic. Cu aceste numere am câștigat șansa să participăm la un concurs mondial din Atena.
I: Balet clasic sau contemporan?
M: Contemporan, deoarece pot să fiu mai expresivă.
I: Câte ore pe săptămână te antrenezi? Cum decurge un antrenament?
M: În total, într-o săptămână mă antrenez 9 ore jumătate și mai am și gimnastică 1 oră jumătate în fiecare sâmbătă. Antrenamentul constă în exerciții la bară, mijloc, sărituri, poante, iar apoi discutăm ce nu iese și recapitulăm tot.
I: Ce țări ai vizitat prin intermediul concursurilor/ turneelor de balet?
M: Am vizitat de aproximativ 4 ori Croația, Italia și Canada. Ca țară, mi-a plăcut foarte mult Canada, pentru că este foarte curată și civilizată. Din punctul de vedere al concursului, cred că mi-a plăcut cel din Italia.
I: Cum te sprijină părinții în acest demers? Dar școala?
M: Părinții mă felicită tot timpul după ce dansez, iar dacă se întâmplă să iau un premiu foarte mic, discutăm mereu despre ce s-a întâmplat. Școala este foarte îngăduitoare, sunt învoită mereu când plec într-un turneu. Colegii mă susțin și ei. Băieții mai puțin. Când am plecat în Italia, ei ziceau că am plecat ca să chiulesc, dar fetele m-au susținut foarte frumos și m-au felicitat.
I: Care sunt beneficiile performanței în balet? Dar provocările?
M: Este o întrebare grea. Cu cât ești mai avansat, profesorii au mai multe așteptări de la tine. Dacă faci într-o oră foarte bine, data viitoare trebuie să faci mai bine. Acest lucru te motivează, dar poate fi și o provocare.
I: Vrei sa-ți dezvolți această pasiune într-o carieră?
M: Depinde. Baletul necesită foarte multă muncă și foarte mult timp dedicat. Dacă ești balerină și faci antrenament de performanță, nu mai poți să faci lucruri pe care oamenii din alte domenii le fac în timpul liber, cum ar fii mersul pe bicicletă sau cu role, să mergi cu pantofi mai înalți, cu toc. Este foarte dificil pentru mine să aleg între școală și balet. Dacă mă concentrez prea mult pe balet, îmi neglijez performanțele școlare și invers. Deocamdată le fac pe amândouă în paralel și o să iau această decizie peste câțiva ani.
I: Am aflat că o altă pasiune de-a ta este gătitul. Povestește-ne mai multe despre această pasiune.
M: Am preluat această pasiune pentru gătit de la tatăl meu. El mereu făcea salate, paste, risotto, dar de fiecare dată când făcea deserturi, nu ieșeau prea bine. Așa că, la un moment dat, am zis să încerc cu el, iar de atunci gătesc foarte des.