Isabella (4 Alfa), Mara (4 Alfa), Smaranda (4 Alfa) și Carola (4 Omega) au reprezentat Avenor College la ESU Public Speaking Competition, cea mai importantă competiție de acest tip pentru copii cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani din București, organizată de English Speaking Union.
Isabella, câștigătoare a locului 1, povestește cum a fost să se pregătească și să participe la un astfel de concurs:
Cum am aflat despre concurs
Într-o zi de joi, profesoara noastră de limba engleză ne-a vorbit despre ‘ESU Public Speaking Competition’. De la bun început, de cum am aflat despre ce este vorba, mi s-a părut foarte interesant și mi-am dorit să particip și eu. Miss Cristina ne-a explicat care sunt regulile de participare și de calificare și unde se va desfășura etapa finală. Recunosc că m-a îngrijorat puțin vestea că doar trei elevi din clasa noastră se pot califica pentru etapa pe școală.
Peste o săptămână, alături de alți șase colegi ne-am susținut discursurile în fața clasei. Toți colegii mei s-au descurcat foarte bine și am fost chiar intimidată de doi dintre ei. Cu toate acestea, am dat tot ce am putut atunci când mi-a venit rândul. La finalul prezentărilor, colegii din clasă au votat cel mai bun discurs.
Inima mi-a bătut cu putere în timp ce profesoara a numărat voturile. Eu am avut 7 voturi, colega mea Mara a avut 11 voturi și prietena mea, Smaranda, a avut 5 voturi. M-am îmbrățișat cu Mara și am început să sărim și să țipăm de bucurie pentru că ne-am calificat în etapa a doua.
Inspirația
Inspirația pentru discurs a venit de la farsa pe care colega mea, Mara, ne-a făcut-o anul trecut de 1 aprilie. Farsa a implicat murături glazurate cu ciocolată și o minciună ingenioasă. Practic, așa mi-am început discursul care a avut ca temă un citat din Mark Twain: ”1 aprilie este ziua în care ne amintim cine suntem în celelalte 364 de zile ale anului” / “The 1st of April is the day we remember what we are the other 364 days of the year.”
Așa cum știți, Mark Twain este un scriitor faimos care a scris două cărți emblematice – Tom Sawyer și Aventurile lui Huckleberry Finn. Tom Sawyer este cunoscut pentru aventurile sale amuzante, în timp ce Huckleberry Finn are o poveste mult mai serioasă și mai tristă.
În cadrul discursului am analizat unele dintre acțiunile lui Tom Sawyer pentru a explica ce înseamnă, pentru mine, citatul lui Mark Twain. De asemenea, am dat exemple din experiența mea personală pentru a-mi susține afirmațiile.
Când timpul mi-a permis, am căutat puțin ajutor la tatăl meu dar singurul lucru pe care l-a făcut a fost să deseneze un punct mare pe o foaie și să îmi spună să mă uit la el până când găsesc răspunsul pe care îl caut. De ce a facut asta? Pentru că nu a vrut să mă influențeze. Acum vreau să îi mulțumesc deoarece m-a învățat să muncesc din greu pentru ceea ce vreau să obțin.
Cum m-am simțit
Participarea la competiție m-a entuziasmat și m-a făcut să îmi doresc să particip și la anul, când voi fi în clasa a 5-a. După faza pe clasă, în care am fost selectați trei elevi, printre care și eu, am participat la faza pe școală.
La finalul fazei pe școală doar patru elevi se puteau califica pentru etapa finală. Astfel, toți cei selectați la nivel de clasă ne-am adunat în Library pentru cea de a doua rundă. Ne-am așezat pe jos și am așteptat să fim strigați pentru a ne susține discursul în fața juriului și a colegilor. Juriul a fost format din trei profesori de engleză din școală și un elev de la clasa 8-a, fost participant la ‘ESU Public Speaking Competition’.
Dacă e să fiu complet sinceră, în această etapă am fost mai mult îngrijorată ca nu cumva să mă pierd în fața juriului decât de discursurilor contra candidaților mei. Cum deja am spus, toți au avut niște discursuri uimitoare inspirate de citatului lui Mark Twain. Când discursurile s-au terminat, am fost invitați afară din sală pentru ca juriul să poată delibera. Ni s-a comunicat că vom afla ziua următoare cine sunt finaliștii.
Când am ajuns acasă am început să mă îngrijorez, gândindu-mă că nu o să merg mai departe. Am avut aceleași sentimente pe care le ai atunci când dai un test, când te macină curiozitatea să știi dacă ai făcut bine sau rău.
Ziua următoare, Miss Cristina Bumboiu, profesoara noastră de limba engleză, ne-a anunțat cine merge mai departe. M-am simțit atât de ușurată când mi-am auzit numele! Iar cea mai bună veste a fost că toți concurenții de la 4 Alfa s-au calificat – Mara, Smaranda și eu. La auzul veștii, toată clasa s-a entuziasmat și colegii au început să ne felicite.
Alături de Carola, de la 4 Omega, urma să reprezentăm Avenor College la competiția interșcolară.
Începând cu acea zi ne-am întâlnit de mai multe ori cu profesorii noștri de engleză pentru a îmbunătăți și repeta discursurile. Era o provocare și am decis că voi merge până la capăt. Am repetat și am repetat până când a ieșit perfect.
Ziua competiției
Pe 1 aprilie, în ziua competiției, m-am trezit dis-de-dimineață, m-am spălat pe cap și mi-am legat părul astfel încât să îmi lase fața și ochii liberi, mi-am pus uniforma și cei mai buni pantofi și am plecat la concurs cu mama. Am ajuns destul de devreme și acolo ne-am întâlnit cu alți elevi și profesori. Mi-am luat ceva de mâncare de la bufet deoarece nu mâncasem nimic la micul dejun. De asemenea, m-am întâlnit cu colegele mele. Erau la fel de stresate ca mine și cu multe emoții.
Pentru această fază a competiției, elevii au fost împărțiți în trei grupe. Eu am fost în prima. Formatul implica să îți susții discursul și apoi să răspunzi la câteva întrebări din partea juriului sau a celorlalți concurenți care asistau ca spectatori.
Apoi, am așteptat cu toții decizia juriului și implicit ceremonia de premiere.
Toți participanții au fost strigați pe scenă pentru a-și primi diploma de participare. În timp ce auzeam diverse nume eram foarte stresată și bucuroasă în același timp. Într-un final s-a ajuns la podium și nu mi-am auzit numele când a fost anunțat locul al treilea. ”Primul sau al doilea loc, imi convine oricare!”- le-am spus prietenelor mele. Mi-am auzit numele când a fost anunțat locul întâi. Fața mi s-a luminat și un zâmbet mare și-a făcut loc.
Sfatul meu
Pentru oricine își dorește să participe la această competiție, sfatul meu este următorul: ”Este doar o competiție, lumea nu se va sfârși dacă nu câștigi. Dar dă întotdeauna tot ce poți mai mult, chiar și atunci când faci lucruri mărunte!”.