Elevi, părinți și profesori din comunitatea Avenor au participat în weekend la o acțiune care le-a reamintit despre importanța protejării naturii și le-a dat ocazia să contribuie direct la îmbunătățirea calității mediului în care trăim.
Aproximativ 45 de persoane, elevi de la clasele I, liceeni de la a IX-a și a X-a, părinți și profesori de la Avenor College au plantat sâmbăta trecută puieți de stejar într-o zonă defrișată din apropierea localității Moara Vlăsiei din județul Ilfov. Inițiativa a fost a profesoarei de la clasa I alfa, Valentina Nistor, în parteneriat cu liceenii mobilizați de Mihai (clasa a X-a).
Voluntarii noștri au mers aproximativ un kilometru prin pădure până la locul în care îi așteptau puieții, instrumentele de lucru (lopeți și cazmale) și gropile pentru plantare pregătite de reprezentanții Ocolului Silvic Snagov. S-au grupat pe echipe copil-părinte, dar și în echipe mai mari, de copii, părinți și profesori, iar în jurul orei 10.00 s-au apucat de treabă. Copiii aduceau puieții, îi așezau în gropi, iar părinții erau cei care acoperau rădăcinile cu pământ, invitându-i pe copii să-l taseze cu picioarele. Verificau împreună dacă rădăcina este prinsă bine în pământ sau este nevoie să replanteze, apoi treceau la următorul copac.
„Nimeni nu poate trăi fără oxigen”
Copiii au fost foarte entuziasmați să planteze copaci și conștienți de importanța gestului lor.
„Trebuia să găsim un loc și să îngropăm în pământ stejarii”, a povestit Daniel (I alfa). „Prima dată, trebuia să vedem până la cel nivel putem să-i acoperim cu pământ. De la rădăcină, cam cu 10 centimetri. Ne orientam în funcție de jumătatea copacului”, a completat colega sa Mara. „Întâi am pus pământul cu săpăliga, apoi am presat cu piciorul”, a adăugat Nicholas (I alfa).
De ce e important să plantăm copaci? „Altfel nu mai avem oxigen”, a răspuns Eric (I alfa), iar Mara a explicat: „Fără copaci, păsările nu pot trăi, nici oamenii. Nimeni nu poate să trăiască fără oxigen.”
Echipele de voluntari de la Avenor College au plantat, în total, circa 300 de puieți de stejar în cele două ore pe care le-au petrecut împreună în natură.
„Au fost foarte implicați, atât părinții cât și cei mici, era o adevărată competiție, cine reușea să planteze mai mult”, a povestit Valentina Nistor, cea care a mobilizat echipele de copii de clasa I. „În același timp, copiii erau și foarte atenți, aveau grijă de copaci, îi ridicau cu atenție, să nu cumva să le rupă vreo frunză.”
Respect pentru natură
Potrivit lui Mihai, cel care a coordonat participarea elevilor de la liceu, astfel de acțiuni sunt importante pentru că ne construiesc viitorul. „Este vorba de educația pe care o primesc copiii de acum. Trebuie să învețe să respecte natura, nu atât pentru ei, cât pentru generația viitoare, pentru că schimbările sunt pe termen lung atunci când vine vorba de pădure”.
Copacii plantați de voluntarii de la Avenor College vor ajunge la maturitatea în aproximativ 80 de ani.
Acțiunea de împădurire a membrilor comunității Avenor College a fost integrată în campania de toamnă de regenerare a pădurilor organizată de Ocolul Silvic Snagov. „În fiecare an, Ocolul Silvic își propune împădurirea suprafețelor de teren pe care s-au făcut tăieri de copaci, respectiv 4 hectare în această toamnă”, a explicat inginerul Liliana Badea de la Ocolul Silvic Snagov. Lucrările sunt realizate de specialiști de la Ocolul Silvic, dar participarea voluntarilor este bine-venită. „Încurajăm astfel de acțiuni, care au rolul de a dezvolta conștiința silvică în rândul copiilor”, a completat Liliana Badea.
Zona în care au lucrat echipele de voluntari de la Avenor se află în Unitatea de producție 5 Surlari și are o suprafață de 1 hectar. Stejarii plantați vor ajunge la maturitatea în aproximativ 80 de ani.
Elevii și profesorii care au organizat acțiunea din weekend intenționează să continue plantările la primăvară și să invite toți membrii comunității Avenor să li se alăture.