Ne bucurăm să anunțăm că în luna iunie organizăm a 12-a ediție a Concursul național de pian Friends of the Piano. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 8 iunie 2024, și va fi găzduit în sala de festivități a Colegiului Național de Muzică George Enescu din București. Înscrierea se face on-line, până la data de 24 mai, prin completarea formularului de înscriere . Detalii despre concurs se regăsesc în Regulamentul Friends of the Piano.

Pentru mai multe detalii despre ce înseamnă acest concurs, istoria lui și ce înseamnă el pentru participanți, aflăm din interviul de mai jos cu Dana Papadima – Director Educațional la Avenor și gazda din fiecare an acestui eveniment mult așteptat.

 

Deși suntem la ediția a 12-a, primul concurs de pian Friends of the Piano, adresat copiilor care studiază acest nobil instrument, a avut loc acum 14 ani, pandemia răpindu-ne două ediții, timp în care elevii nu au uitat să cânte la pian. 

Inițiativa organizării unui astfel de concurs a aparținut unor profesoare pasionate pe care, trebuie să recunosc, le-am încurajat fățiș. Am făcut pian timp de 10 ani sub îndrumarea unor profesoare „de modă veche” și o spun cu toată onestitatea, între miile de note solfegiate și repetate, între orele de teorie muzicală, între galele la care participau părinții noștri drept spectatori, câștigul cel mai important pe care mi l-a adus studiul pianului a fost apropierea de muzica clasică, înțelegerea dinamicii concertelor, sonatelor, sonatinelor etc. Pentru asta sunt recunoscătoare mamei mele care m-a împins către pian și datorită căreia mi s-a deschis o lume complexă, tulburătoare până la extaz.

Concursul Friends of the Piano, deschis elevilor de la școli private, publice, internaționale, exact asta își dorește: să împrietenească elevii care nu studiază pianul ca profesioniști la școli de muzică cu lumea clapelor, a partiturilor și, în cele din urmă cu lumea muzicii. Lumea clapelor albe și negre nu e legată neapărat de trecut, de clasic, de demodat. Ea se împacă la fel de bine cu sonoritățile pop sau jazz sau cu alte preocupări contemporane: școală, jocuri video, social media. Nu sunt entități incompatibile, dar dau existenței noastre dimensiuni și sensuri complexe. 

Un concurs de tipul ăsta este conceput după profilul organizatorilor, Avenor College. Copiii sunt încurajați, aplaudați, lăudați. Învață an cu an să-și intre în pielea celui care pășește pe scenă, își adună emoțiile (teribile), respectă actul muzical propriu și pe cel al competitorilor. Totul este important și viu aici: îmbăcămintea de scenă, reverența adresată publicului, obișnuirea cu pianul de concert, altul decât pianul electronic sau pianina de acasă. Învățăm să ne controlăm emoțiile, să comunicăm muzical expresiv, să ascultăm recomandările întotdeauna serioase ale juriului, să ne bucurăm decent de premii, să acceptăm elegant eventualele eșecuri. 

Am gândit acest concurs destul de diferit față de majoritatea competițiilor care se întâmplă în domeniu, unde toți copiii primesc premii, diplome, în așa fel încât concurenții cu adevărat muncitori și talentați se estompează într-o mare de uniformitate. Chiar dacă toți elevii participanți sunt încurajați onest și cald, în final juriul decide cu profesionalism și fără parti-pris-uri care dintre zecile de interpreți merită cu adevărat să fie pe podium. E o lecție de muzică, de curaj, într-o zonă în care etica și valorile morale sunt pe primul loc.

Pentru mine, concursul nostru Friends of the Piano are o istorie de 14 ani. La 14 ani un adolescent primește o carte de identitate, semn că a pășit în sfera maturității și maturizării. Friends of the Piano organizat de Avenor College este de anul acesta un adolescent cu o carte de identitate autentică.