Peste 400 de lucrări de artă realizate de copii între 6 și 15 ani în cadrul proiectului artistic „Work in progress” sunt expuse în această săptămână în galeria de artă de la sediului central UniCredit Bank din Bulevardul Expoziției.
Mai mulți dintre micii artiști, însoțiți de rude, prieteni și profesori, au participat marți seara la vernisajul expoziției care include desene, picturi, lucrări ceramice, fotografii și colaje digitale pe tema „Urban”. Copiii s-au bucurat să-și vadă lucrările expuse, dar mai ales să vadă că sunt admirate și fotografiate de vizitatorii expoziției.
Maria Ene (clasa I) s-a gândit la orașul în care locuiește și la locurile care-i plac și le-a adăugat în lucrarea ei inclusă în expoziție. I-a plăcut să deseneze și s-a bucurat intens de prima ei participare la un vernisaj de artă. „Mi se pare foarte, foarte, foarte frumos”, a spus Maria entuziasmată.
Cu același entuziasm a venit și Erica Palea (clasa pregătitoare) la eveniment, fericită să-și vadă lucrarea pe unul dintre panourile expoziției. Erica a desenat case multicolore pe deasupra cărora plutesc fluturi, pentru că și-a imaginat orașul primăvara, unul dintre anotimpurile ei preferate.
Pentru Tudor Buligoanea (clasa a VIII-a la Avenor College), tema expoziției, „Urban”, este sinonimă cu zone și cartiere sărace, reprezentate în alb și negru. În colajul digital pe care l-a realizat, Tudor a inclus și simboluri – un graffiti al artistului Bansky, pentru a reprezenta lipsa speranței și a viselor, o cameră video, simbolul supravegherii.
Urban, în diferite interpretări
Expoziția de artă pentru copii „Work in progress” este organizată de profesoarele de artă ale Avenor College – Cornelia Andone, Doina Crăciun și Sorana Grigoraș – în colaborare cu artistul plastic Angela Bontaș. În 2017, proiectul artistic a ajuns la a VI-a ediția. Elevi de la mai multe școli din București participă cu lucrări la această expoziție.
Tema, „Urban”, a fost aleasă pentru a le permite copiilor să se exprime liber, în diferite forme, să creeze lucrări de artă, povești urbane care să vorbească despre personalitatea lor. Iar dacă în lucrările celor mai mici dintre participanți predomină reprezentări ale orașului, în lucrărilor copiilor mai mari, tema ediției a fost interpretată și în altă cheie. „Urbanul este mai mult despre destăinuire, este o temă care a prins foarte bine la adolescenți”, explică Cornelia Andone.
Eva Preoteasa (clasa a VI-a alfa la Avenor College) a pornit de la ideea de a realiza portretul unei fete urbane, „cu multe accesorii și machiaj”, dar o greșeală i-a transformat total lucrarea. „Mi-a ieșit ceva mult mai interesant decât făcusem înainte”. Fata imaginată de Eva are acum partea inferioară a feței acoperită cu o mască.
Și lucrarea Marei Găitănaru (clasa a VI-a omega la Avenor College) s-a transformat pe parcursul procesului de creație. Inițial se gândise să reprezinte tema prin asocierea pădurii cu blocurile, dar în final a realizat o lucrare care are natura în fundal, iar în prim-plan, blocuri colorate care se reflectă în apă. „Sunt mândră de lucrarea mea, e cea mai bună lucrare pe care am făcut-o în viața mea”, spune Mara. „Am văzut mulți oameni care-i făceau poze, așa că sunt mândră de mine.”
Încurajare și inspirație
Satisfacția recunoașterii este una dintre principalele bucurii pentru copiii care participă la astfel de proiecte artistice, care au în centru expunerea și nu competiția, explică Cornelia Andone.
„Scopul vernisajului este să iei pulsul atunci, la cald, într-o experiență live. Vezi o privirea care te încurajează. Am văzut o fetiță a cărei lucrare era fotografiată care era foarte mândră.”
Pentru Maia Ursu (clasa a V-a) participarea la vernisajul expoziției a reprezentat și o sursă de inspirație. Maia a desenat blocuri de diferite forme, în tonuri de gri, pentru că așa îți imaginează ea orașul, în culori terne, care nu ies în evidență. După ce a studiat cu atenție lucrările celorlalți participanți la expoziție, Maia a găsit inspirație pentru proiecte viitoare. „Am văzut multe lucrări frumoase din care vreau să mă inspir să fac desene mai frumoase”, a explicat ea.
O experiență similară a avut și Dragoș Predescu (clasa a VIII-a). Și el a desenat blocuri, cu geamuri suprapuse de diferite forme și culori, „foarte viu, să atragă atenția”. A admirat lucrările colegilor de expoziție, în special „lucrările în spațiu”, și a spus că această primă participare la un eveniment artistic îl ajută să acumuleze experiență și să realizeze că poate crea lucrări și mai complexe.
La ediția din acest an, „Work in progress” a inclus pentru prima dată și colaje digitale. Sorana Grigoraș a lucrat cu elevii ei proiecte de artă digitală în Photoshop, suprapunând diferite imagini fără legătură între ele pentru a crea noi povești sau efecte interesante.
Frâu liber fanteziei
„Îmi propun să scot oamenii din zona de confort, să-i las să se descopere, să gândească lucrurile altfel”, spune Sorana Grigoraș. Profesoara s-a bucurat să vadă că multe dintre colajele rezultate i-au surprins pe elevi. „Îmi place foarte mult să-i văd pe copii că fac lucruri care n-au neapărat o semnificație, că-și dau frâu liber fanteziei și chiar întâmplării, nu încearcă să controleze totul. Rezultatele pot fi spectaculoase.”
Colajul creat de Andreea Mustea (clasa a VI-a delta la Avenor College) a pornit de la dragostea ei pentru Londra, orașul preferat, și dorința de a se urca în London Eye. Prin jocul de imagini, de realități contrastante, în colajul Andreei London Eye a devenit o roată de la bicicleta cu care o oaie se plimbă pe deasupra Londrei.
Andreea a fost la toate edițiile „Work in progress” și s-a bucurat să vadă că în fiecare an numărul expozanților a crescut, la fel cum a crescut și diversitatea formelor de exprimare artistică.
„Participarea la expoziție îmi dă încredere, pentru că realizez că și celorlalți oameni le place ce fac. În plus, îmi place să văd ce idei au și ceilalți”, explică Andreea.
Expoziția „Work in progress” poate fi vizitată până la finalul săptămânii, după următorul program:
- Miercuri, joi și vineri, 22 – 24 martie: 14.00-19.00
- Sâmbătă și duminică, 25 și 26 martie: 10.00-14.00