Alexia, elevă la Liceul Internațional Avenor: „Am întâlnit profesoara care m-a făcut să iubesc matematica”.
Alexia, elevă în clasa a IX-a la Liceul Internațional Avenor, s-a îndrăgostit de matematică atunci când a întâlnit profesoara potrivită, care a transformat o materie chinuitoare într-una pe care acum o adoră. Consideră că matematica o va ajuta în meseria pe care și-a ales-o deja pentru viitor, cea de arhitect.
De unde vine dragostea ta pentru matematică?
Am descoperit pasiunea pentru matematică acum un an, în clasa a VIII-a. Mă pregăteam pentru evaluarea națională, m-am ambiționat să învăț mai mult, iar mama, fiind îndrăgostită de această materie, mereu mă îndemna să fac exerciții sau să lucrez suplimentar. Înainte, nu eram foarte bună, dar pot spune că în clasa a VIII-a am întâlnit profesoara care m-a făcut să iubesc materia aceasta și o studiez fără niciun chin. E genul de persoană foarte săritoare, dacă nu înțelegi ceva, e în stare să explice și de 100 de ori. M-a ajutat foarte mult prin faptul că mă susținea, m-a făcut să fiu mai ambițioasă, am lucrat acasă singură, de plăcere. Îmi spunea mereu „o să vezi că, la final, totul va fi bine”, și e adevărat. Îi sunt foarte recunoscătoare pentru că m-a ajutat să ajung aici – am luat 9.90 la evaluarea națională. La ora de matematică, nici nu-mi dau seama când trece timpul, pentru că doamna profesoară știe să explice și să aprofundeze până când înțeleg toți elevii din clasă.
Cum crezi că te ajută matematica în meseria de arhitect?
Matematica te ajută în orice, îţi aranjează toate informaţiile în cap cu grijă şi îţi da o oarecare abilitate de a gândi mai repede, neavând importanță ce meserie doreşti să practici. Da, pot spune că pentru meseria pe care mi-o doresc, este un mare avantaj, deoarece arhitectura se bazează pe geometrie şi pe algebră. Aş putea să mă joc cu cifrele şi măsurătorile zi de zi, ceea ce mă face extrem de fericită. Consider că matematica o să mă ajute foarte mult pe viitor.
Consideri că ești mai bună la calcule sau la desenat forme geometrice complicate?
La algebră cred că sunt expertă, deoarece îmi place să mă joc cu cifrele în orice ecuaţie, geometria fiind un punct mai slab pentru mine. Pe viitor, va trebui să mă concentrez şi pe desenul formelor geometrice pe care, după, să le pun pe foaie, împreună cu cifrele. Sunt sigură că o să reuşesc să trec şi peste problema cu desenul, mai ales că urmez un curs de arte care deja a început să îmi dezvolte mâna de „arhitect”.
Ce latură a arhitecturii te tentează mai mult: partea de estetică sau parte de construcţie în sine?
Întotdeauna m-a atras partea de estetică, respectiv designul. Câteodată rămân ore întregi blocată pe o anumită clădire sau pe un design de bucătărie, baie etc. Mă pasionează de fiecare dată când merg în diferite oraşe şi am posibilitatea să văd o varietate de clădiri, de stiluri şi design. Asta mă ajută să fac o comparaţie între țările pe care le-am vizitat. Dacă aş putea, aş merge să văd orice casă, mai ales pe stilul modern, şi să observ şi cele mai mici detalii, asta ar însemna relaxare totală pentru mine. Trebuie să recunosc că cel mai mult îmi place când merg la câte un hotel şi văd diferite tehnici de arhitectură, fie ele de exterior sau de interior. Mă fascinează detaliile, diferite în fiecare hotel.
Încă de mică, adoram să mă uit la clădiri moderne, îmi schimbam lucrurile prin casă, răsfoiam reviste de design interior, dar acum a devenit o pasiune. Acum doi ani, când ne-am renovat casa, îmi doream să proiectez orice colţ de camera şi să-l fac după placul meu. Când am fost să căutăm mobilă, eram prezentă la fiecare decizie, iar atunci am realizat că cel mai bine pentru mine este să îmi urmez pasiunea.
Simţi că Liceul Avenor te-a ajutat să îţi descoperi interesul pentru arhitectură?
Avenor m-a ajutat să îmi cultiv această pasiune. Mi-a oferit profesori minunaţi, un loc superb unde să îmi petrec ziua şi o grămadă de oportunităţi de a face ce îmi place. Am învăţat lucruri minunate, pe care nu aş fi avut oportunitatea să le aflu într-o altă şcoală. Este un mediu sociabil şi prietenos, unde poţi cunoaşte multe persoane.
Cum arată o clădire ideală, în viziunea ta?
La interior, cred că ar trebui să aibă mobilă albă şi doar cu accente de culori mai puternice. Toate colţurile să fie rotunjite, iar la exterior, clădirea să aibă un aer modern. Camerele să nu fie prea încărcate, să aibă strictul necesar, pentru ca oamenii să se mişte cu uşurinţă.
În București, admir clădirea Sky Tower, îmi place ideea de sticlă peste tot, inspiră curățenie. Dar îmi plac și casele cubice, cu multe geamuri. Din călătorii, mi-a rămas în minte un hotel din Madrid, în care fiecare etaj are un design diferit, pe stilul modern, futurist.
Din tot ce faci, ce te inspiră?
Cred că cel mai mult mă inspiră oamenii din jur. Întotdeauna încerc să prind ce este mai bun de la toată lumea. De la prieteni, familie, oamenii care mă înconjoară. Sunt o persoană extrem de îngăduitoare şi cred că asta mă ajută să trec peste o grămadă de evenimente. Am învăţat să mă uit, să admir şi să extrag ce-i mai bun.