Dacă în cazul studiilor universitare alegerea școlii aparține de cele mai multe ori adolescentului, învățământul secundar depinde în întregime de intențiile și planurile părinților. Vârsta joacă un rol important, de obicei ne referim la copiii cu vârsta între 12 și 16 ani și nu este deloc ușor să îți asumi această responsabilitate întrucât de această alegere depinde viitorul copilului tău”, spun experții de la firma de consultanță educatională IntegralEdu.
În ultimii 6 ani, consultanții IntegralEdu s-au întâlnit zilnic cu familii preocupate de viitorul copiilor lor și cunosc în detaliu ce îi îngrijorează atât pe părinți cât și pe copii.
„Dacă sunteți părinții unui adolescent care trebuie să studieze pentru note mai mari, iar acesta are chef doar de joacă sau nu se dezlipește de la calculator, atunci dragi părinți, textul de mai jos vi se adresează!”, spun consultanții, mai în gluma, mai în serios.
Acest articol nu va lansa nicio tactică „ascunsă” și nici nu va motiva copilul să-și caute singur școala unde să studieze mai departe . Informația este utilă în special părinților, pentru a-i face să reflecteze dacă nu cumva a sosit timpul să se preocupe de alegerea unui liceu pentru copilul lor.
Selectarea liceului unde să învețe copilul se dovedește a fi printre cele mai complexe pentru părinți. Aceștia sunt anii în care adolescenții au nevoie de suport susținut din partea părinților, iar alegerea este pentru întreaga viață.
„Oare am evaluat corect interesele și înclinațiile copilului, îi place muzica, sportul, învață cu ușurință limbile străine?” Acestea și o serie de alte probleme încep să îi preocupe pe părinți încă de când copilul împlinește 5 ani. Provocarea cea mare este ce tip de școală pentru învățământul gimnazial și liceal să aleagă, în așa fel încât să îi dezvolte cât mai bine abilitățile și talentele copilului.
„Alegerea unei școli mai slabe este aproape la fel de dăunatoare ca și alegerea uneia supraevaluate”, este de parere Teodora Răducanu, Manager al Departamentului pentru studii liceale în cadrul companiei IntegralEdu, care de mulți ani consiliază familiile aflate în fața unei asemenea decizii.
„Libertatea de a alege tipul de școală sau chiar țara de studiu necesită cunoașterea abilităților și dorințelor copilului, ceea ce implică o bună comunicare și interacțiune cu acesta, pentru a urmări dezvoltarea diverselor sale competențe. Numai un program de studiu bine ales poate să le capteze interesul elevilor, iar instituțiile de învățământ din strainatate sunt orientate către motivarea copiilor de a studia cu plăcere”, spune Teodora Răducanu.
Principalele criterii de alegere a liceului unde să studieze copilul sunt de ordin financiar sau țin de preferințele familiei, dar în general țin și de o bună informare, de strategia familiei și de sfaturile unui consultant competent.
Decizia referitoare la studiul în străinătate sau în Romania trebuie luata cât mai devreme, deoarece este un proces de lungă durată. Cel mai adesea, mamele sunt cele care au tendința să amâne plecarea copiilor la studii în străinatate. În acest context, părinții își pun adeseori întrebarea privind vârsta corespunzătoare la care se poate despărți copilul de mediul familial. Programele de studiu în străinatate sunt numeroase și se adresează mai multor grupe de vârstă, cele mai importante sisteme de învățământ, cum ar fi cel din Marea Britanie și Elveția, oferind o educație de calitate care vizează dezvoltarea armonioasă a individului din toate punctele de vedere. Este important să fie ales momentul adecvat și sistemul de învățământ potrivit copilului.
Familiile din Romania pot lua mai ușor această decizie, deoarece începând cu anul 2009 în România se desfasoară proiectul international World Education, care prin târgul de consultanță educațională organizat în mai multe orașe din România, facilitează întâlniri individuale cu reprezentanți ai școlilor din străinătate și consultații gratuite cu experți în domeniul educației. Proiectul ajută sute de familii în fiecare an să ia decizia corectă cu privire la educatia copiilor lor, pentru a evita cele mai frecvente greșeli – subevaluarea, supraevaluarea sau alegerea necorespunzătoare a școlii, discrepanța între realitate și percepțiile lor despre aptitudinile copilului etc.
„Implicarea copilului în alegerea școlii este foarte importantă, ca și acordul lui de a pleca în străinătate”, sunt de părere consultanții IntegralEdu. Fără consimțământul lui nu se poate obține niciun rezultat bun, așa că este recomandat ca părinții împreună cu copiii să se intereseze din timp de oportunitățile existente. Acest lucru este cel mai ușor de realizat în cadrul întâlnirilor individuale dintre copii și reprezentanții școlilor cu experiență în recrutarea și consilierea copiilor din întreaga lume la școlile si colegiile de elită din străinatate. Consultațiile sunt gratuite, iar informațiile din cadrul întâlnirilor sunt extrem de utile pentru viitorul parcurs academic.
Târgul de licee de elita și tabere în străinatate va avea loc în București pe 6 și 7 decembrie (sâmbată și duminică), la Hotel Athenee Palace Hilton, iar în Timișoara pe 9 decembrie la Hotel Timișoara unde vor fi prezente cele mai căutate școli din lume, cu participarea unor noi colegii de top din Europa, Canada și SUA. Informații suplimentare privind programul, participanții și înscrierea la eveniment pot fi gasite pe internet: www.worldeducation.ro