Începerea grădiniței este o etapă semnificativă a vieții de familie, astfel încât alegerea celei mai potrivite instituții care să înțeleagă atât nevoile copilului, cât și pe cele ale părinților, reprezintă un pas esențial al procesului. Dar cum iei această decizie? Care sunt criteriile după care te ghidezi?
Pentru a sprijini familiile care se pregătesc pentru acest pas, Avenor a organizat workshopul Copilul meu începe grădinița special conceput pentru părinții ai căror copii, cu vârste între 1 și 3 ani, urmează să înceapă grădinița.
Ne-am bucurat să avem alături părinți curioși, cărora, împreună cu Andreea Hănescu – Coach acreditat ICF AFF, NeuroMindfulness Coach – și specialiștii în educație și psihologie de la Avenor, le-am oferit răspunsuri la întrebările firești legate de această etapă importantă pentru întreaga familie. Întâlnirea a fost una interactivă, oferindu-ne ocazia să discutăm despre toate aspectele începutului de grădiniță – de la emoțiile și preocupările părinților, până la abordarea educațională și viziunea curriculară.
Familiile aflate în etapa în care trebuie să aleagă o grădiniță pentru copilul lor se află de cele mai multe ori în fața unui tărâm necunoscut a cărui explorare nu știu de unde să o înceapă. Este o perioadă cu multe emoții, cu multe neliniști și cu multe necunoscute.
”În fața acestei călătorii, punctul de plecare ar trebui să-l constituie convingerea ta interioară ca părinte că este momentul oportun pentru această schimbare. În acest fel vei putea fi o prezență calmă și reasiguratoare pentru copilul tău în clipele sale de neliniște, absolut firești pentru acest context. De asemenea vei putea comunica mai ușor cu educatorii în a-i ajuta să înțeleagă niște aspecte-cheie despre dezvoltarea și interesele de joacă ale copilului.
Educația timpurie pune bazele pentru dezvoltarea personală și academică a viitorului adult, astfel încât merită să ne concentrăm energia în a găsi acel mediu în care copilul se simte în siguranță să se joace liber, curios să exploreze lumea înconjurătoare și dornic să învețe lucruri noi într-o manieră adecvată vârstei sale. În plus, aș mai adăuga un criteriu, despre care nu se vorbește foarte mult, respectiv: Cum te face să te simți locul căruia tocmai i-ai pășit pragul? O grădiniță poate să bifeze o multitudine de criterii foarte impotante, dar la nivel de atmosferă și senzație pe care ți-o oferă să nu coincidă cu ceea ce îți dorești pentru tine și pentru copilul tău.” – spune Ioana Botez, Consilier la Grădinița Avenor și una dintre gazdele evenimentului.
La ce să fii atent atunci când alegi grădinița copilului tău? Iată doar câteva elemente care te pot ajuta să ajungi la concluzia că ești pe drumul cel bun:
Măsurile de siguranță: Înainte de a ne gândi la ce va învăța copilul la grădiniță, trebuie să fim convinși că se află în siguranță;
Triajul epidemiologic și asistența medicală: Prezența unei asistente medicale, cât și a unui pediatru ajută la gestionarea eficientă situațiilor cu potențial ridicat de contagiune, cât și la primul ajutor în cazul accidentărilor;
Comunicarea cu echipa grădiniței: Transparența în oferirea feedback-ului zilnic, în adresarea unor situații delicate, cât și în consolidarea parteneriatului familie – grădiniță contribuie substanțial la starea ta de bine, ca părinte al comunității căreia tocmai i te-ai alăturat;
Curriculumul: Ce învață copilul tău la grădiniță și care este legătura dintre ceea ce învață și lumea reală sunt întrebări cu răspunsuri clare atunci când grădinița are un curriculum stabil și orientat spre a-i pregăti pe copii pentru viitor;
Metodele pedagogice folosite: Modul în care copiii sunt asistați în procesul de învățare prin joacă, în explorare și în dezvoltarea de abilități de reflecție după ce sunt expuși la experiențe noi dă viață curriculumului în clase.