La cea de-a 6-a ediție a conferinței „Ce merită învăţat”, Dr. David Willows și Suzette Parlevliet ne-au provocat să privim învăţarea dintr-un unghi diferit, lansând o întrebare esențială: Ce trebuie să reînvăţăm pe parcursul vieții pentru ca procesul de învățare să fie valoros (What do we need to unlearn)?

Ca specialiști în evaluarea experienței simțite, David și Suzette ne-au ghidat cum să ascultăm diferit comunitatea Avenor folosind un instrument inovator – Felt Experience Indicator® – creat de ei și aplicat deja cu succes în școli din lumea întreagă. Aplicând acest instrument de cercetare am avut oportunitatea să culegem feedback valoros și în același timp să identificăm noi perspective din care să privim feedback-ul.

Așa cum a spus David în cadrul conferinței – ”Listening to your community is a sign of institutional kindnessiar prin colectarea de feedback ne propunem în primul rând să ascultăm vocea comunității noastre, fiind în permanență preocupați să creăm un mediu educațional armonios. Iar procesul este complet atunci când transformăm feedback-ul în acțiuni concrete.

O comunitate implicată, un proces valoros

Prin colaborarea cu  [YELLOW CAR] am avut acces la un instrument inovator, realizând o cercetare de cel mai înalt nivel, care ne-a oferit perspective profunde asupra modului în care membrii comunității noastre percep experiența educațională. Ne-a bucurat enorm să vedem un răspuns masiv la invitația de a participa la acest proces:

  • 95% dintre elevii claselor 5-12 au completat chestionarele;
  • 83% dintre familiile comunității au oferit feedback-ul lor;
  • 93% dintre profesori și-au exprimat părerile;
  • Aproape 100 de participanți au fost implicați în focus grupuri.

În total, 1132 de chestionare completate au contribuit la o imagine clară asupra a ceea ce funcționează bine și a aspectelor pe care le putem îmbunătăți.

Ce am aflat?

Rezultatele au fost remarcabile! Avenor a obținut cea mai mare notă dintre toate școlile unde Felt Experience Indicator® a fost aplicat până acum la nivel mondial, ceea ce confirmă faptul că experiența trăită aici este evaluată la un nivel înalt.

Un aspect deosebit de important este acela că elevii de clasa a 8-a se simt pregătiți și entuziasmați pentru următoarea etapă a educației lor – tranziția către liceu. Aceasta este o confirmare clară a faptului că mediul educațional pe care l-am construit încurajează creșterea și dezvoltarea armonioasă a fiecărui elev.

De asemenea, pentru fiecare categorie de participanți – părinți, elevi și profesori  – am reușit să identificăm momentele în care experiența simțită în cadrul comunității noastre școlare se află în cele mai înalte, dar și în cele mai joase puncte. Harta pe care am obținut-o ne permite să analizăm mai bine zonele de fricțiune pentru fiecare categorie în parte și să știm unde este nevoie în continuare de atenție și de abordări diferite.

De ce Avenor?

Una dintre întrebările adresate părinților, elevilor și profesorilor a fost: De ce ai ales Avenor? Iată ce ne-au răspuns:

  • Părinții au ales Avenor datorită reputației solide, recomandărilor pozitive și excelenței academice. Ei apreciază sentimentul de apartenență la comunitate, abordarea holistică a educației și compatibilitatea cu valorile lor personale.
  • Elevii consideră că Avenor le oferă oportunități educaționale excepționale și un mediu pozitiv în care se simt în siguranță și susținuți în dezvoltarea lor.
  • Profesorii au ales să facă parte din echipa Avenor datorită alinierii cu valorile și obiectivele lor profesionale, oportunităților de dezvoltare și atmosferei de lucru care le oferă un sentiment autentic de apartenență.

Concluzie

Această cercetare nu doar că ne-a ajutat să înțelegem mai bine experiența membrilor comunității noastre, dar ne-a și inspirat să continuăm să creăm un mediu educațional de excepție. Rezultatele ne confirmă că suntem pe drumul cel bun și că avem resursele necesare pentru a continua să creștem împreună.