La Avenor, Corul Părinților a devenit mai mult decât un proiect muzical – este o celebrare a comunității, a pasiunii și a bucuriei de a cânta împreună.
Dintr-o inițiativă timidă cu doar câțiva membri, corul a crescut spectaculos, reunind peste 30 de părinți care, prin energie și entuziasm, transformă fiecare repetiție și eveniment într-un moment special.
Descoperiți de la Ioana Gafencu, profesoară de muzică și inițiatoare a acestui proiect, cum a apărut această poveste de succes în cadrul comunității noastre.
Acum 8 ani, când am venit la Avenor, am avut bucuria să descopăr aici Corul Profesorilor format din colegi pasionați, cărora le face plăcere să cânte. Nu vorbim despre profesioniști, nu acesta este scopul. E vorba despre dragul de a cânta împreună și de a face o bucurie celor din jur. Dincolo de pasiunea coriștilor, încântarea copiilor când își văd profesorii performând este uriașă. Sunt bucuroși de fiecare dată când au ocazia să participe la momentele artistice pregătite de profesori la ocazii speciale – de Ziua României, de Crăciun, cu ocazia Cultural Celebration Day – în momentele în care comunitatea noastră este împreună.
Pentru mine, acest proiect a venit ca o mănușă. Eu, la bază, sunt pianistă. Am absolvit Conservatorul din București, secția Interpretare Muzicală, Pian. Din clasa a 9-a, de când am intrat la Liceul de Muzică George Enescu, am frecventat Corul și pasiunea mea pentru cântat doar a crescut de la acel moment încoace. Cântatul în cadrul unui cor mie îmi oferă o satisfacție imensă. De aceea, unul dintre visurile mele a fost acela de a avea un cor pe care să îl coordonez și alături de care să cânt. Așa simt că pot să împărtășesc cu cei din jur bucuria mea de a cânta.
Corul copiilor – Just Sing – este primul cor din școală pe care l-am coordonat. Dar, făcând parte dintr-o comunitatea așa de conectată ca cea de la Avenor, acum aproape 2 ani, ideea de a forma un cor al părinților a venit natural.
Am lansat cu emoție acest proiect, trimițând o invitație către toți părinții din comunitate. Singurul criteriu a fost pasiunea pentru muzică. Nu am căutat specialiști, nu mi-am dorit un cor de profesioniști. Am căutat doar bucuria de a cânta și de a da mai departe această bucurie prin cântec.
Fabulos a fost că mulți părinți au răspuns pozitiv invitației mele și mi-am dat seama ce nevoie era de un astfel de proiect și cât bine face atât coriștilor, dar și spectatorilor noștri. Muzica este o terapie care își face simțite efectele în fiecare zi de luni în care Corul Părinților se întâlnește să repete. Diminețile de luni au devenit o mică sărbătoare a cântatului, a energiei pozitive și a stării de bine.
De unde la început Corul Părinților număra puțin peste 10 participanți, acum suntem peste 30. Am pornit timid, pregătind câte 1-2 cântece și am devenit o adevărată forță, cu un program plin și cu un repertoriu bogat.
Trebuie să recunosc că la această evoluție a contribuit foarte mult și faptul că toate momentele pe care le-am pregătit până acum au fost primite cu entuziasm și bucurie de întreaga comunitate – copii, părinți și profesori. Este fantastic pentru mine, ca dirijor, să observ amploarea pe care a luat-o acest proiect atât de drag mie, cât și modul în care a evoluat dinamica corului nostru atât în timpul repetițiilor, cât și a reprezentațiilor pe care le avem.
Cântăm cu bucurie la fiecare eveniment de comunitate și, cum îmi place să am planuri îndrăznețe, vreau să merg alături de corurile Avenor și dincolo de campusul nostru. După experiența extraordinară pe care am avut-o în vara lui 2024 cu Just Sing la Praga, unde am participat la Musica Orbis Festival – un concurs de coruri, acum este rândul Corului Părinților să își facă vocea auzită în afara școlii.
Concertul caritabil Poveste de Crăciun, o inițiativă care a luat naștere la invitația primită de la părintele Francisc Doboș, un prieten drag al comunității noastre, ne oferă exact această oportunitate.
Într-un concert care își propune să contribuie la o cauză umanitară susținută de către biserica romano-catolică Sacre-Coeur, elevii din Just Sing și părinții din Corul Părinților, alături de un invitat special, Nicholas Lupu – actor, cântăreț profesionist de operă și trainer cu experiență în diverse medii artistice – vor cânta pe 14 decembrie în fața invitaților cu dorința sinceră de a împărtăși momente de bucurie și emoție.
Dincolo de acest eveniment major, vom colinda în luna decembrie cu fiecare ocazie – la Winter Show-uri, la Christmas Fair, cu ocazia întoarcerii acasă a alumnilor – cu gândul de a transmite tuturor bucuria noastră de a cânta.
Le mulțumesc tuturor membrilor Corului Părinților pentru energie și entuziasm și pentru magia pe care acest proiect o aduce în comunitatea noastră.