Ana Caterina a crescut la Avenor și noi am urmărit-o cu bucurie evoluând an de an spre ceea ce este astăzi – o tânără extraordinară, încrezătoare în forțele ei, educată și dornică să ajute, care îi inspiră pe ceilalți prin toate acțiunile ei. Cate este un lider înnăscut care își asumă oricând coordonarea de proiecte complexe, ghidând cu naturalețe echipe.
Ne bucurăm foarte mult să vedem că primul pas spre a-și îndeplini visul ei de a salva lumea continuă prin admiterea la University of Amsterdam, secția PPLE – o specializare unică prin combinația excepțională de materii, care le asigură viitorilor absolvenți accesul la o carieră la cel mai înalt nivel de influență și conducere a lumii.
Care sunt motivele pentru care ai aplicat la University of Amsterdam și ai ales Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE)?
PPLE este o facultate unică și cred că această abordare interdisciplinară îmi poate oferi baza de care am nevoie pentru a-mi urma visul.
Am rezonat cu faptul că puteam alege Dreptul ca specializare având în același timp posibilitatea să studiez și alte domenii care mă interesează și mă inspiră. Cred că problemele lumii actuale nu pot fi abordate doar dintr-un singur punct de vedere ci dintr-o perspectivă mai largă, oferită de cunoașterea Politicii, a Psihologiei, a Dreptului și a Economiei.
Recunosc că firea mea competitivă m-a condus către facultăți recunoscute ca “selective”, la care ”se intră greu” și unde am ocazia să întâlnesc profesori – mentori și studenți ambițioși, care să mă provoace continuu.
Pe durata pregătirilor pentru admiterea la facultate, când am găsit această secție la UvA și am început să citesc despre ea, am știut că este varianta perfectă pentru mine.
”Ce vrei să fii când o să crești mare?” Și ce speri să găsești la UvA ca să ajungi acolo unde îți dorești?
Foarte mulți ani, răspunsul meu la această întrebare a fost: “vreau să devin avocat”. Crescând însă și discutând cu oamenii din jurul meu care mă inspiră, mi-am dat seama că vreau să descopăr mai multe în timpul facultății.
Sper ca UvA să mă ajute să aflu care este cariera ideală pentru mine și să fie prima poartă către locul meu în lume. Sunt sigură că alegând această facultate care îmbină DREPTUL cu domenii de interes pentru mine, mă va ajuta să înțeleg lumea mai bine, mă va ajuta să privesc problemele din jurul meu cu o viziune de ansamblu, informată și deschisă.
În ce constă procesul de admitere la UvA, PPLE?
Procesul de admitere a fost unul complex pentru că PPLE este o facultate ultra selectivă. În Olanda există facultăți ‘numerus fixus’ – acest lucru înseamnă că numărul de locuri este limitat de guvern. Însă PPLE este o facultate ‘selective’ care acceptă doar 200 de studenți în fiecare an, pentru că este unicul program care oferă o educație interdisciplinară și pentru că le oferă studenților șansa de a participa la seminarii restrânse și interactive.
Procesul de admitere a început cu crearea unui portofoliu care trebuia să conțină documente legate de performanța școlară, cât și un CV și o scrisoare de motivație. În scrisoarea de motivație a trebuit să ‘îmi spun povestea’, să dovedesc că sunt potrivită pentru acest program de studii, că îi pot face față, și să explic ce mă determină să urmez această cale.
După ce mi-a fost analizat portofoliul am ajuns în a doua etapă, care a constat în realizarea unui ‘Study Plan’ și a unui ‘Financial Plan’, urmate de examenul de admitere. Acest ‘Study Plan’ a fost un exercițiu bun pentru mine pentru că m-a făcut să-mi dau seama cum va arăta viața mea de zi cu zi în Amsterdam, fiind un indicator despre cât de intens va fi totul.
Iar examenul de admitere a fost o provocare. Am avut la dispoziție o săptămână să analizez două articole academice și un curs susținut de un profesor de la UvA. Examenul a constat în întrebări legate de articolele și de cursul pe care le-am analizat, urmate de un eseu pe care l-am făcut pe loc. A doua etapă este cea mai selectivă, drept pentru care am avut foarte multe emoții la examen.
Cea de a treia etapă a procesului de admitere a constat într-un interviu cu cineva din partea biroului de admiteri de la PPLE.
Care crezi că au fost punctele tale forte în admiterea la UvA?
Mi-am dorit foarte mult să intru la această facultate pentru că mi-am dat seama că este perfectă pentru mine. Așadar, cred că punctul meu forte în admiterea la UvA a fost că am fost sigură pe mine și hotărâtă pe aceasta cale. Știam de la început că e un proces complex și că PPLE este o facultate selectivă, dar mi-am propus să fac tot ce îmi stă în putință să reușesc.
Cred că este important și faptul că m-am apucat din timp să mă pregătesc pentru fiecare etapă și am tratat cu seriozitate procesul. Spre exemplu, știind că scrisoarea de motivație este foarte importantă și că aceasta va vorbi despre mine, în vara de dinaintea începerii clasei a 12-a mi-am luat timp să mă gândesc la ce mă face pe mine cine sunt și de unde vine motivația mea. Mi-a luat în jur de 3 luni să finalizez scrisoarea mea de motivatie pentru că am cântărit fiecare cuvânt și m-am străduit să îmi spun povestea într-o manieră autentică.
Cum crezi că te-a ajutat Avenor în acest demers de aplicare și admitere la o universitate prestigioasă din Europa? Crezi că un elev care urmează curriculumul britanic are mai multe avantaje? Dacă da, de ce, în ce sens?
Avenor m-a ajutat foarte mult prin oamenii care constituie această comunitate frumoasă. Am avut întotdeauna la cine să apelez. Când nu am fost sigură cum să îmi structurez eseul, când am avut o problemă cu documentele pe care trebuia să le trimit, când nu reușeam să înțeleg unele aspecte din articolele pe care le aveam de citit, când aveam emoții înainte de interviu și când așteptam să aflu dacă am fost acceptată, întotdeauna oamenii de la Avenor – profesori, consilieri, colegi – au fost alături de mine și m-au ajutat.
Faptul că Avenor a crezut în mine și m-a susținut pe tot parcursul procesului, m-a ajutat enorm, mi-a dat încredere în mine să îmi duc la bun sfârșit aplicația.
Sunt sigură că un elev care urmează curriculumul britanic la Avenor are mai multe avantaje datorită structurii programei britanice. Pregatirea pentru A-levels ne invită să descoperim la ce suntem buni, cu ce rezonăm și să ne descoperim pasiunile. Mai mult decât atât, universitățile știu cât de dificile sunt aceste examene, precum și faptul că promovarea lor presupune un set de abilități de gândire critică, de organizare și o înțelegere profundă a unor concepte dificile. De aceea, un elev care urmează curriculumul britanic are un avantaj pentru că, încă din liceu, este familiar cu modul de predare de la universitate și mai ales cu procesul de gândire critică care este încurajat în acest sistem.
Pe lângă ghidarea profesorilor mei, în toată partea academică, pe mine m-a ajutat enorm experiența câștigată pe parcursul anilor de liceu când am coordonat un proiect organizat în exclusivitate de elevi – Avenor Christmas Charity Fair. Am învățat cum să-mi fac o echipă, cum să deleg atribuții, cum să gestionez provocările complexe generate de organizarea unui eveniment care implică sute de copii. Îmi amintesc de anul în care ne-am ambiționat să facem cel mai mare cor creat într-o școală din București și am adus împreună 500 de copii care au cântat colinde. Sau anul în care am organizat târgul de Crăciun în afara școlii și am avut invitați părinți și elevi nu doar din Avenor ci din mai multe școli internaționale. Aceste oportunități unice create la Avenor ne ajută să ne dezvoltăm, să aflăm în mod real și concret cum putem să contribuim la ceea ce se întâmplă în jurul nostru și de ce nu, ne învață constant câte ceva nou despre noi înșine.
Ce sfaturi ai pentru un elev de clasa a 9-a care se gândește să aplice la UvA în clasa a 12-a pentru a trece cu succes prin procesul de admitere?
Sfatul meu este să te descoperi. Participă la internishipuri, implică-te în proiecte, participă și organizează evenimente!
Să te implici în activități extracurriculare te ajută să descoperi ceea ce îți place, să cunoști oameni care pot avea un impact pozitiv asupra întregii tale vieți și îți va permite să îți dai seama despre ce cale ar trebui să urmezi după ce termini liceul.
De asemenea, nu te îngrijora acum despre unde vei ajunge. Cred că viața are un fel al ei de a te conduce către locul în care trebuie să ajungi.