N-aș fi crezut, în vremurile când eram obligată să port odioasa uniformă de gimnaziu sau de liceu, în culori triste și din materiale deja ponosite, cu număr de înmatriculare obligatoriu atașat la sarafan, că o să fac vreodată elogiul uniformei. Diferențele de percepție sunt însă notabile. În timpurile comuniste, uniforma însemna exact ceea ce spune cuvântul: uniformizare pentru toți elevii, din toată țara, reduși la niște numere, fără identitate, băieții tunși scurt, fetele cu cordeluță și părul strâns. O întreagă societate uniformizată și înregimentată la rang de batalioane de soldați credincioși regimului.
Ăsta e și motivul pentru care, imediat după 1990, elevii și-au azvârlit uniformele, și-au aruncat bentițele și matricolele și au reînvățat, până și în vestimentație, bucuria și fiorul libertății. Școlile și liceele deveniseră un haos colorat, cu unele consecințe neplăcute: elevii cu stare își etalau hainele de firmă, cei cu o condiție materială precară preferând să fie din nou „uniformizați” ca pe vremuri, de teama expunerii cu haine sărăcăcioase.
Iată însă că, după câțiva ani de exuberanță vestimentară, școli și licee, majoritatea de elită, de pe tot cuprinsul țării, au simțit nevoia să regândească noțiunea de uniformă și au început să poarte cu mândrie însemnele vestimentare ale propriei instituții educaționale. Uniforma nu mai „uniformiza”, ci clădea o identitate instituțională, devenise un prilej de identificare cu școala, liceul, comunitatea educațională.
Când a fost fondat Avenor College, cu alt nume pe vremea aceea, uniforma școlii a însemnat o componentă identitară esențială. Când am participat la procesul de rebranding, alături de experți, colegi, părinți și, nu în ultimul rând, elevi, piesele alcătuitoare ale uniformei, culorile, costumul de ceremonie au însoțit, pas cu pas, procesul devenirii Avenor. Vorbesc de un veritabil proces, pentru că, în afară de câteva elemente esențiale, perene, suntem deschiși la propuneri, la îmbunătățiri, la modificări, alături de toți membrii comunității noastre: calitatea materialelor, „piesele de schimb” etc. Propunerea venită din partea Consiliului elevilor de a adopta în rândul componentelor uniformei și mult apreciatul hoodie a fost o muncă în colectiv, cu propuneri și soluții din partea elevilor noștri.
Elevii mai mici așteaptă cu înfiorare zilele și ocaziile când poartă uniforma de ceremonie. Elevii noștri participă la competițiile sportive cu satisfacția rezultatelor, dar și bucuria arborării însemnelor școlii pe costumul de sport.
Elevii intrați în adolescență au, cum e și firesc, momente contestatare. Când să te răfuiești cu toate regulile dacă nu la vârsta adolescenței?
Dar iată cum, foștii contestatari, odată ce au terminat liceul și au pășit mai departe în viață, rememorează cu nostalgie, dar și cu bucurie, impresiile despre uniforma Avenor. Ar mai purta-o și acum. E suficient că o poartă în gând.
Dana Papadima
Director Educațional